To jsme tak jednou měli chuť vyrazit někam, kde se dá skvěle najíst, vyrazit do přírody a dlouho a dobře spát. Ideálně někam „na samotu“. Při hledání vhodného místa jsem narazila na web Amazing Places. Vřele ho doporučuju všem, kteří touží cestovat po Čechách a dochází jim nápady. Najdete tady spoustu inspirace a nebudete vědět, co vybrat dřív :-).

„Místo, kde je tma tmou a nebe je poseté hvězdami. Maso chutná jako maso a výhledy do nedotčené krajiny jsou hezčí než kterýkoli obraz. Zikmundov je tam, kde se budete těšit ven, ohřejete si ruce u rozpáleného krbu a nad skleničkou rumu proberete lehkost bytí.“

Tolik oficiální popis. Zní to tak trochu kýčovitě, ale rozhodně přitažlivě. Jsme pro to udělat si vlastní názor. Jenže ouha. Rozhodnout se, že na Zikmundov vyrazíte je jedna věc. Ta jednodušší. Problém nastává při samotné rezervaci. Mně se při bookování pobytu stalo, že volný pokoj byl k dispozici zhruba za dva měsíce. Měli jsme ale štěstí a během následujícíh pár dní se jeden z nich uvolnil. 

Přivítání proběhlo ve stylu setkání dobrých přátel. Nikdo po nás nechtěl občanku ani číslo rezervace. Pan provozní se zeptal, jakou jsme měli cestu, odkud jsme přijeli a bez dalších řečí nás šel ubytovat.

Ubytování

Každý pokoj je originál a stojí za vidění. My jsme bydleli v Rodinném pokoji, který je stejně jako zbytek penzionu laděn do severského stylu. Místností se linula nádherná, nevtíravá vůně čerstvých květů a mýdla. Dodnes mě mrzí, že jsem se nezeptala na složení a výrobce.

Zikmundov žije zvukem, a proto na každém pokoji naleznete audio systém severské značky Bang & Olufsen. Můžete zvolit vlastní playlist nebo si pustit předvybrané skladby. Přenosný reproduktor si navíc můžete vzít s sebou do venkovní vířivé kádě.

Nás do ní pan provozní pozval hned po večeři a oba jsme uznali, že za tmy, s hvězdami nad hlavou a poletujícími vločkami prvního loňského sněhu to svoje kouzlo rozhodně mělo.

Kuchyně

První večer jsme ochutnali kuřecí vývar a roastbeef s bylinkovými brambory. Upřímně – vývar byl naprosto luxusní a kdybych mohla, dám si ho znovu místo hlavního chodu. Ne, že by hovězí nestálo za to. Naopak. Brambory byly navíc tak dobré, že si je Martin přidával dvakrát. Dezert jsme vynechali a namísto toho se šli naložit do kádě, abychom na čerstvém vzduchu lépe vytrávili. A to se povedlo, spalo se nám jedna báseň.

Dlouhá rána

Snídaně je na Zikmundově pomalá, labužnická a voňavá. Po bylinkách, čerstvě uvařené kávě a vajíčkách připravovaných před očima hostů na jimi preferovaný způsob. Ze všech a všeho čišela nehraná pohoda a vlídnost. Kuchař se vás zeptá na co máte chuť a snaží se ohledně požadavku vyjít maximálně vstříc. S naservírovanou kávičkou jsme dostali pozvání na večerní posezení do vinného sklípku, který je součástí penzionu.

Dopoledne patřilo línému courání se po buchlovských kopcích. Odpoledne jsme strávili na pokoji poslechem hudby a s knížkou v ruce. Za okny se chumelilo (listopad 2017) a občasný pohled ven jen podrthl dojem příjemně stráveného času. V teplé posteli, voňavém pokoji, vymazleném prostředí penzionu. 

Tipy navíc

  • V ceně pokoje je snídaně.
  • Dá se tu platit kartou.
  • Všude je funkční wifi, byť ji nejspíš opravdu nebudete potřebovat. 
  • Pejsci jsou vítáni.
  • Na přání vám připraví i jídlo bez lepku či veganské.

S klidným svědomím můžu říct, že na Zikmundově rozhodně neplatí: „Slibem nezarmoutíš“. Líbilo se nám tu. Od prvního přivítání, přes nejlepší kuřecí vývar, který jsem kdy jedla, až po koupel v kádi a výhledy z okna pokoje po probuzení. Rozhodně stojí za to na vlastní kůži a mlsný jazýček pocítit, že nestačí mít dobrý nápad. Nejdůležitější jsou lidé. Ti povyšují zajímavý koncept na nezapomenutelný zážitek. Klobouček dolů a poklona jak panu kuchaři, tak panu provoznímu. 

Stálo to za to ;-).


Zdroj obrázků:
zikmundov.cz