Konečně ji mám doma! O téhle kuchařce sním od doby, kdy Lucie Grusová z Paleosnadno.cz oznámila, že se ji chystá sepsat a vydat. Její web o nízkosacharidovém stravování hltám už roky. Lucie na mě působí jako velmi pečlivá a na rozdíl ode mě organizovaná žena, která svůj koníček (vaření, focení, foodstyling) dotáhla po všech stránkách k naprosté dokonalosti.

Pravdou je, že vařím hlavně podle aktuálně dostupných surovin a gramáž sázím od oka. Recepty z Paleosnadno.cz mě ale nalákají vždycky. Fotka sice vůni zprostředkovat neumí, u Lucčiných opusů to ale všechno naskakuje tak nějak automaticky. Vůně, chutě, radost spojená s jídlem, láska procházející žaludkem. Funguje to.

Lucie nejdřív vařila a fotila pro radost. A protože jí to šlo jako po másle, její fanouškovská základna paleonadšenců se rychle rozrůstala. Po pár elektronických knížkách tedy byla tištěná kuchařka vítaným pokračováním tvorby. Už několik měsíců čtu spoustu pochvalných komentářů a recenzí, proto bylo jen otázkou času, kdy podlehnu.

Stalo se, a tak mi konečně přišla. Vybaluju ji a nemůžu se nabažit vůně a následně i krásného, precizního zpracování. Když se usadím do křesla s kafem, abych ji prolistovala stránku po stránce, tuším už jasně, že ji budu milovat. Je úžasná. Dokonalá. Pro mě aktuálně ta nejlepší, nejpraktičtější a do budoucna nejotevíranější kuchařka. Budu upřímná. Tvrdím to skoro o všech, které si pořídím, prvotní okouzlení je mocná čarodějka. Cítím ale v kostech, že na tuhle se v poličce prášit nebude.

V úvodu knihy Lucie krátce vysvětluje, proč vaří jinak a rozepisuje se o jednotlivých stravovacích stylech, ze kterých recepty vycházejí. Kuchařka je primárně zaměřena na recepty, které vychází z lokálních sezónních surovin pro podzim a zimu. Většinu jídel lze ale samozřejmě připravit v průběhu celého roku.

Těšit se můžete na nízkosacharidové snídaně, polévky, hlavní jídla, rychlovky, saláty, chuťovky, dezerty. Další strany patří pokrmům připravovaným na cesty, přílohám, pečivu a také surovinám použitých v receptech. Připravit si tak můžete rozmanité zálivky do salátů, domácí máslo, majonézu, broskvové čatní nebo kadeřávkové pesto.

Na knize je vidět, že je „pečená“ s láskou. I proto je dotažená do posledního detailu. U každého receptu najdete počet kalorií na jednu porci, dozvíte se, jak dlouho se budete muset točit kolem plotny, kolik strávníků můžete pohostit a jestli je recept paleo, primal, s masem či bez.

Já už mám za sebou první úspěšné ochutnávky a jeden vyzkoušený recept nasdílím, protože blaženost prostupující tělo i ducha na první skus stojí za to šířit dál.

Mandlový dort krále Oskara II.

Pokud jste někdy obědvali v Ikea, pravděpodobně vás tenhle mandlový dortík rozplývající se na jazyku neminul. Věděli jste, že je přirozeně bezlepkový? Je pojmenovaný po švédském panovníkovi z přelomu 19. a 20. století, který si ho prý velmi oblíbil. Jestli vám chutnala jeho ikeácká verze, z té domácí budete šílet. Já s dovolením použila obrázek z knížky, protože můj „Oskar“ sice dokonale uspokojil chuťové pohárky, vypadal u toho ale naprosto zmučeně díky ne úplně ztuhlému krému.

Ingredience

  • 150 g másla
  • 60 g sladidla dle vaší preference či cukru
  • 150 g neloupaných mandlí
  • 5 velkých vajec
  • špetka soli
  • 150 g smetany ke šlehání
  • 30 g mandlového másla
  • 30 g mandlových lupínků

Postup

  • Máslo nakrájejte na kousky a nechte změknout při pokojové teplotě. Mandle včetně slupky rozmixujte na hrubší moučku.
  • Pečlivě oddělte bílky od žloutků. Dbejte na to, ať se do bílků nedostane ani kousek žloutku. Bílky nalijte do mísy, přidejte k nim špetku soli a vyšlehejte je do tuhého sněhu.
  • Pokračujte ve šlehání a zapracujte do sněhu po částech sladidlo nebo cukr. Pak do něj po lžících opatrně vmíchejte rozemleté mandle. Dejte pozor, ať vám sníh nespadne a ze směsi se nestane příliš tekutá hmota.
  • Na pečící papír si obkreslete dvě kola o průměru 20 cm, papír otočte a do vykreslených obrysů udělejte ze sněhového těsta 2 placky vysoké přibližně 2 cm.
  • Korpusy pečte přibližně 20 minut v troubě vyhřáté na 175 stupňů, dokud jejich povrch nezezlátne.
  • Upečené sněhové korpusy nechte mírně zchladnout, pak je otočte papírem nahoru a ten pak opatrně sloupněte.
  • V menším hrnci pomalu zahřívejte smetanu, rozmíchejte v ní žloutky, mandlové máslo a zbytek sladidla či cukru. Za nižší teploty a stálého pečlivého míchání směs ohřejte do bodu, kdy bude vypadat jako pudink (nesmí se vařit). Hrnec odstavte z plotny a směs nechtě mírně zchladnout. Pak do ní postupně metličkou zapracujte kousky změklého másla. Vždy, když přidáváte další kostičku, musí být ta předchozí dokonale rozpuštěná a rozmíchaná ve žloutkovém krému. Pokud výsledná směs nebude dostatečně tuhá (asi jako studená krupicová kaše), dejte ji do lednice a občas promíchejte.
  • Na jeden z upečených korpusů rozetřete asi třetinu vychlazeného krému, posaďte na něj druhý korpus a celý dort pak potřete zbytkem krému. Shora i ze stran.
  • V suché pánvi orestujte za střední teploty a častého promíchávání plátky mandlí a po mírném zchladnutí jimi posypte celý dort.
  • Hotový dortík nechte v lednici uležet do druhého dne. Krém krásně zvláční suché bílkové těsto a dort bude mnohem chutnější, než kdybyste ho konzumovali hned po upečení. Čekání se vyplatí, píše Lucka v kuchařce, a já jen dodám, že sakra vyplatí!

S Voňavou kuchařkou nešlápnou vedle ani ti, kteří si o všech stravovacích stylech, alergiích a odlehčeních myslí svoje. Recepty jsou nápadité a fakt, že jsou zdravější variantou svých klasických příbuzných, je spíš takovou třešničkou na dortu. Jídla jsou především chuťově vymazlená a výsledek stojí za to.

Pokud vás kuchařka zaujala, ale s jejím pořízením otálíte, mrkněte na Lucčin web. Najdete tam spoustu receptů, které můžete otestovat. Namátkou třeba ASIJSKOU POLÉVKU S KŘUPAVÝM BŮČKEM nebo ŽIVÁŇSKOU PEČENI V ALOBALU. Obojí je slastně dobré, vyzkoušeno :-).


Zdroj fotografií a receptu
Voňavá kuchařka, Lucie Grusová
Článek je zveřejněn se souhlasem autorky knihy.