Recenze: Nejbarevnější Kamu a její první kuchařka

Je mi jasné, že tahle kuchařská kniha už dávno mluví sama za sebe a její představování je možná zbytečné. Mě ale tak nadchla, že se o dojmy z ní chci podělit. Kamu, alias Kamila Rundusová, už pěkných pár roků „jede bomby“, jak sama s oblibou říká a Nejbarevnější kuchařka je v podstatě vyústěním posledních osmi let jejího života protkaného cestováním a sbíráním rozličných, voňavých a především barevných receptů z celého světa.
Kdo je Kamu, neřízená střela české gastronomie?
Živelnou a energií nabitou Kamilu Rundusovou zná dneska už asi úplně každý, kdo se trochu zajímá o jídlo a vaření. Ve svojí první kuchařské knize sama sebe popisuje jako mladou, zapálenou a tak trochu šílenou kuchařku, která dobré jídlo z celého srdce miluje, ale ještě raději ho připravuje a píše o něm. Je prý jedna z těch, která se s recepty a myšlenkami na nejrůznější pestrá jídla budí i usíná a vaření považuje za životní poslání.
Po střední škole odešla po pár týdnech ze dvou vysokých škol, protože jí studium ekonomie a filozofie absolutně nedávalo smysl. Sbalila si svých pár švestek a vydala se na Nový Zéland sbírat zkušenosti, vařit a poznávat chutě a vůně světové kuchyně. Protože je „od rány“, otevřená a bezprostřední, dokázala se přiblížit spoustě lidem z různých kultur, kteří jí dříve nebo později svěřili své léta opečovávané a prověřené recepty.
Kamu tak získala během let spoustu materiálu a před rokem se rozhodla, že uzrál čas o tom všem napsat knihu, která bude plná vytuněných receptů a historek, jež se k nim vážou. Protože chtěla mít kuchařku nadupanou a zprostředkovat čtenáři opravdu maximum informací, má její první kniha 460 stran. A to prý dost slevovala, v původní verzi měla kniha přes 600 stránek!
Nejbarevnější kuchařka
Znáte ten pocit, když se na něco dlouho těšíte, pak si danou věc konečně koupíte a nakonec se všechna očekávání a radost rozplynou v hořkém zklamání a rozpačitosti, že šlo o nafouklou bublinu, která vlastně za moc nestojí?
Tak přesně tenhle pocit jsem naštěstí z Kamiliny kuchařky neměla :-). Naopak. Četla jsem ji s přestávkami několik dní a nemohla se nabažit nádherných fotek a příběhů k jednotlivým receptům. Je to nádherně zpracovaná záležitost a jestli jsem někdy z nějaké kuchařky byla totálně vedle, je to tenhle 2,6 kilový pořez.

Co všechno dostanete za cenu těsně pod tisíc korun?
Pravda, knížka není z nejlevnějších. Ale věřte mi, ceny litovat nebudete. Kamu si dala sakra záležet, aby každá koruna vložená do projektu měla smysl. A na výsledku je to znát. Když jsem knihu poprvé vzala do ruky, překvapila mě nejen bichloidní těžkostí, ale hlavně kvalitou zpracování. Papír je příjemný na dotek, silný a extrémně odolný (což je v mém případě dost zásadní věc – vyzkoušeno hned u prvního receptu, kdy se mi na stránku bohatě vylila marináda; utřela jsem ji mokrým hadrem a jako by se nestalo).
Co se týče grafického zpracování – lidé se dělí na dva tábory. Jedni velebí množství různých fontů, barev a stylů do nebes, ti druzí kroutí hlavou nad tím, že tohle někdo vypustil do světa. Sto lidí, sto chutí. Mně se pestrost a rozmanitost libí, ke Kamu to zkrátka patří a strohý styl jsem ani nečekala.
Obsahově je knížka informacemi, obrázky, historkami a především recepty doslova nabitá. Objevíte v ní to nejlepší z vietnamské, čínské, korejské, japonské, peruánské či mexické kuchyně společně s vybranými autorskými recepty. A že je z čeho vybírat!
Někdy se stane, že si koupím kuchařku, která je sice perfektně zpracovaná, uvařené recepty ale na talíři neurazí, nenadchnou. A tak ji odložím a už se k ní nevracím. V případě Nejbarevnější kuchařky se zamilovávám čím dál víc.
Všechny chutě světa
Jako první jsem připravila DOMÁCÍ JERKY z hovězího masa. Rozdíl oproti kupovanému sušenému masu byl docela výrazný, recept rozhodně vyzkoušejte, příprava je téměř bez práce. A ještě zatepla chutnalo maso naprosto skvěle, ujídala jsem ho z pekáčku po celou dobu sušení v troubě.
První recept se povedl, navnadil mě, a tak jsem se pustila do THAI BEEF STEW (thajský hovězí vývar). Po milované pečené kachně se zelím to odteď nejspíš bude jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Kamu tento báječný pokrm ochutnala v Thajsku u jedné mladé rodiny, která jí poskytla útočiště v místě, kde nebyl k dispozici hotel. Kromě střechy nad hlavou od nich získala recept na – dle jejích slov – jedno z nejlepších jídel na světě, které prý thajské babičky vařily po dlouhé generace.
Podobných i jiných receptů, návodů, informací o surovinách, bylinkách a přípravě je kniha plná. Kamu se navíc snaží některá jídla připravovat i ve veganské formě, v knize tak najdete třeba veganské pho, raw krekry či sojovou majonézu. Pokud máte pozitivní vztah k asijské kuchyni, rádi zkoušíte nové a neotřelé kombinace, milujete sladkokyselé, výrazné a méně či více pikantní chutě, určitě s touhle vymazlenou záležitostí nešlápnete vedle.
Jak říká samotná autorka – Nejbarevnější kuchařka je jednoduše pro všechny, co mají rádi pestrost a barvy v srdci, životě i na talíři.
Zdroj informací a fotografií
Instagram: Chefkamu
Facebook: Kamu’s Mise en Place
Nejbarevnější kuchařka
Vlastní fotografie