Fenomén Deliciously Ella se na úspěšné vlně veze už řadu let. Já jsem se (a tak to se mnou bývá skoro pořád) k jejímu příběhu a kuchařkám dostala teprve nedávno. Okamžitě jsem si oblíbila jednoduchost receptů a styl, kterým Ella prezentuje svůj přístup k vaření a sdílení vlastní cesty se čtenářem. Nikomu nevnucuje veganský způsob života, pro který se rozhodla, naopak. 

Rozhodně tu nejsem od toho, abych si na vás ukazovala prstem nebo se ve vás snažila vzbudit pocit viny, ani neočekávám, že změníte svůj jídelníček ze dne na den. Berte tuto knihu spíš jako flexibilního průvodce otevřeného ke všem různým alternativám. Mým hlavním záměrem bylo představit vám, jak úžasně snadné a chutné mohou rostliny být a že bychom jejich kvalit měli více využívat.

ELLA WOODWARD

Tento přístup se prolíná všemi (zatím) čtyřmi knihami. O to větší chuť jsem měla recepty vyzkoušet. Rychlost a snadné tvoření je všem pokrmům společné. Myslím, že většinu z nich může zvládnout i naprostý začátečník. 

Kdo je Ella

Pro ty z vás, kterým jméno Ella Woodward vůbec nic neříká, tuhle sympatickou optimistku v rychlosti představím. Sama o sobě říká, že ještě před pár lety byla totálním závislákem na cukru a zeleninu a ovoce úspěšně ignorovala celé dětství. Ještě v prvním ročníku na vysoké škole se s přáteli živila převážně sušenkovou zmrzlinou, čokoládou a spoustou kyselých žížalek. Tvrdí, že kdyby jí někdo před pěti lety řekl, že z ní bude „bezlepková veganka“, zaťukala by si na čelo.

Jak to tak bývá, některé věci nemůžeme pochopit a přijmout, dokud je sami neprožijeme. V létě roku 2011, kdy Ella dokončila druhý ročník na univerzitě a rozjížděla svou modelingovou kariéru v Paříži, jí byla diagnostikována relativně vzácná choroba s názvem Posturální tachykardický syndrom, neboli POTS. Více o její nemoci si můžete přečíst v příběhu, který je součástí knih. Ella v první publikaci zmiňuje, že postupem času nedokázala dojít na konec ulice, spala šestnáct hodin denně, měla chronické bolesti, výpadky paměti, trvalé bolesti hlavy atd.

Život se zastavil. Nikdo z lékařů jí nedokázal výrazněji pomoci. Zkoušela se vrátit ke klasickému stylu života, chovat se jako „normální“ člověk, ale skončilo to poměrně velkým fiaskem. Díky tomu přišlo uvědomění. Pokud jí nedokážou doktoři pomoci, musí to zvládnout ona sama. Celý týden po návratu z dovolené, na které se sesypala, pak strávila hledáním holistického způsobu léčení. Motivací jí bylo spoustu lidí, kteří se svépomocí uzdravili.

Po důkladném googlování jsem narazila na neuvěřitelně inspirativní lidi, v první řadě na Kris Carr, která převrátila můj život naruby. Přešla na jiný způsob stravování kvůli rakovině a napsala o tom nádhernou knihu, takže jsem si ji pořídila a okamžitě zjistila, že pokud se ona dokázala vyhrabat ze stavu, ve kterém byla, dokážu to i já.

ELLA WOODWARD

Pak už následovalo rozhodnutí změnit jídelníček a začít se kompletně stravovat vegansky, i když Ella by spíše řekla – rostlinně.

Léčivé jídlo

Jako téměř každý začátek i tenhle byl těžký a občas nemotorný. První měsíce jedla Ella to samé pořád dokola. Do té doby nevařila, nad recepty nepřemýšlela a strávit v kuchyni víc než „malé množství času“ pro ni byla nuda beze smyslu.

Jelikož má dnes na svém kontě čtyři veleúspěšné kuchařky, víme, že se tím nenechala odradit a postupem času se přestala v kuchyni chovat jako slon v porcelánu. Ruku v ruce s rozhodnutím začít vařit přišlo založení vlastního blogu s názvem Deliciously Ella. 

Lahodně s Ellou

Ve své první kuchařce Ella věnuje poměrně velký prostor vlastnímu příběhu, což je pochopitelné a mně osobně její vyprávění bavilo. V další části se zaměřuje na suroviny, se kterými nejčastěji pracuje. Opět je to o doporučení a inspiraci, v knize nenajdete žádné striktní příkazy, že si máte koupit to či ono a pokud tak neučiníte, výsledek nedopadne dobře. Hlavní důvod, proč píše o základních ingrediencích je ten, že zdůrazňuje důležitost plánování. Aby člověk nenarazil na skutečnost, že sice chce změnu, ale vlastně pořádně neví, jak a z čeho vařit či jak vše skloubit dohromady.

A dostáváme se k samotným receptům. Ella je rozdělila do kategorií podle druhu suroviny. Můžete se tedy těšit na recepty z obilovin, ořechů a semínek, fazolí a luštěnin, zeleniny, ovoce a v závěru také na smoothies a šťávy. Vyzkoušela jsem už pár receptů z jednotlivých dílů kuchařek a musím říct, že suroviny a vlastně i jídla se hodně opakují, dost často se liší jen poměry jednotlivých surovin. Což není myšleno negativně – Ella si zakládá na tom, že se ze stejných surovin dá pokaždé vytvořit něco nového, stačí jen pořádně zapojit fantazii.

Další kapitolou v knize je Životní styl podle Elly v praxi, která se mi moc líbila, protože tady recepty z celé knihy Ella rozdělila do jednotlivých meníček dle typu příležitosti. Takže si můžete kompletně připravit menu na svůj vlastní brunchdokonalou večerní hostinunedělní grilovačku nebo třeba na piknik.

V závěru knihy je věnován prostor nejčastějším dotazům, které Elle chodí a dozvíte se díky tomu zase o něco víc z jejího soukromí, přístupu a procesu uzdravení.

Mezi recepty, které mě zaujaly, patří třeba těstoviny s pestem z para ořechů a rukolylískooříškový dort s dvojitou náplníkakaovo-lískooříškovou pomazánka, rizoto s máslovou dýní nebo superchleba. Jediné, co mi trochu vadilo, byla absence obrázků u některých jídel. Chápu, že všechno stojí peníze, ale u přípravy pokrmů mi obrázky zkrátka chybí a většinou pak ani nemám chuť recept zkusit uvařit.

Celkově je ale Ellina první kuchařka povedená a za mě se investice do ní, hlavně pokud s rostlinnou stravou začínáte, vyplatí. Samozřejmě v případě, že nejste stoprocentní masožravci a ke carpaciu z červené řepy nebo kokosovému thajskému kari s cizrnou se stavíte podobně jako želva ke sprintu ;-).

Proč si kuchařku pořídit?

  • Je přehledně zpracovaná a dělaná primárně pro ty, kdo s rostlinnou stravou začínají.
  • Recepty jsou rychlé a jednoduché.
  • Dozvíte se o základních surovinách, které je dobré mít stále po ruce a které lze vzájemně dobře kombinovat.
  • Pokud se zajímáte o zdravý životní styl a hledáte svoji cestu, tato knížka pro vás může být fajn inspirací a vhodnou výbavou do začátku. 
  • Je vhodná i pro nevegany. Sama maso jím, a přesto z receptů často čerpám. Oceňuju rychlost přípravy a to, že jsou jídla dobře a lehce stravitelná. Kuchařka obsahuje pár receptů na skvělé dezerty, určitě časem některé z nich sepíšu a nafotím.

Zdroj informací:
Lahodně s Ellou, 1. díl; Ella Woodward